Checklist Merkstrategie
Tijdens deze eerste stap is de rol van de opdrachtgever bijzonder belangrijk. Het verzamelen van de correcte input en formuleren van de correcte waarden, bepaald het fundament voor de vervolgstappen.
Wat kenmerkt het bestaansrecht van de onderneming? Waarom is het bedrijf opgericht en hoe kan de passie omschreven worden die maakt dat er iedere dag met overgave aan wordt gewerkt?
Wat is het hogere doel die je als ondernemer voor de lange termijn wil bereiken. Vaststellen van lange termijn doelen helpt jou en het (toekomstige) team te inspireren ergens naartoe te werken en waar nodig een bepaalde nichemarkt te bereiken.
Waar staat de organisatie voor? Wat zijn de principes waar je achter staat? Zijn de kernwaarden bekend en sluiten deze aan bij die van je doelgroep, dan vergroot dit de kans om een duurzame en loyale klant relatie op te bouwen.
Wat is de 'core' van de producten of diensten die we aanbieden? Wat beloven we onze klanten?De pitch beschrijft het kortste en krachtigste verkoop argument, beschreven in een treffende zin.
Gun je doelgroep een kijkje achter de schermen. Iedereen wordt blij van een goed verhaal. Vertel je ontvangers het unieke verhaal van je organisatie, zo wordt het makkelijker om jezelf ermee te identificeren.
"The beginning is the most
important part of the work."
important part of the work."
Hoe wil je dat klanten je zien? Welke merkbeleving past bij je aanbod en werkwijze? Welke taal wordt gebruikt naar de doelgroep? Zorg dat je verhaal aansluit bij de benodigdheden, voorkeuren en waarden van de doelgroep.
Weten wie de klant is, maakt het makkelijker om een merk te ontwikkelen die eenduidig en begrijpelijk is. Die aanspreekt. Welke aannames kunnen gemaakt worden voor de verschillende personages binnen de klantenkring?
Hoe eerder de persoonlijkheid van je merk concreet is, hoe beter de visuele en geschreven communicatie elkaar kunnen versterken om de klant daadwerkelijk uniform aan te spreken. Een consequente aanpak vergroot de loyaliteit en herkenbaarheid.
Het is goed om te weten hoe de markt en de betreffende industrie in elkaar steekt. Wie zijn er? Wat is er al gedaan wat goed werkt en aanspreekt? Bestaan er 'best practices' in de industrie om rekening mee te houden?
Een 'positioneringsstatement' beschrijft hoe we op basis van de verkregen informatie een uniforme en weloverwogen boodschap naar de doelgroep communiceren. Dit, door in te spelen op de vraag en tegelijkertijd de missie, visie en unieke kernwaarden van het merk te benadrukken.
Wanneer het logo vaststaat kan deze uniform toegepast worden op verschillende dragers zoals de visitekaart, briefpapier, enveloppe en email ondertekening. Afhankelijk van waar de behoefte ligt voor de huisstijl.
Een professionele en uniforme stijl kunnen niet zonder bijpassend tekst- en beeldmateriaal. Afhankelijk van het gewenste imago en budget, zal een keus gemaakt moeten worden hoe teksten en beelden tot stand komen.
Het huisstijl handboek bevat alle richtlijnen hoe een ieder met de ontwikkelde huisstijl onderdelen om dient te gaan. Denk aan wijze van plaatsing logo, typografie, tekst opmaak, vorm (en restvorm) en kleurcodes. Dit, om een uniforme uitstraling te kunnen bewaken.
De huisstijl dient als basis voor het ontwikkelen van de nieuwe website. Daarnaast is het zaak dat we goed voor ogen krijgen wat het belangrijkste doel is met de website. Willen we informeren? Verkopen? Of Entertainen misschien?
Laten we bij het begin beginnen.