Plein air schilderen

En plein air, schildercursus in de buitenlucht

Schilders plein air Drentsche Aa
Schilders bezig aan de Drentsche Aa
de magie van buiten schilderen

Voordelen buiten schilderen t.o.v. een foto naschilderen
Veel professionele kunstenaars zweren erbij en zeggen dat je pas kunt schilderen als je dit Plein Air weet te doen. Het naschilderen van foto’s wordt door de fanatieke buitenschilder al gauw als kunstmatig en plat bestempeld. Dit kan te maken hebben met het feit dat je ‘en plein air' als schilder met wisselende omstandigheden werkt waardoor je penseelstreken een vlottere, toets krijgen. Dit, terwijl je bij het naschilderen van een foto en voldoende rekenwerk al snel een perfect plaatje neerzet. Maar met minder levendigheid. Enfin, smaak blijft persoonlijk en voor beide technieken zijn voor- en tegenstanders te vinden. 
Het is verassend hoeveel je kunt leren van een drie daagse schildercursus in de open lucht. Zo ook langs de Drentsche Aa, een prachtig gebied in Drenthe waar menig kunstenaar zich door de jaren heen al heeft laten meeslepen door de prachtige vergezichten met schommelende beekjes en sprookjesachtige bossages.
EN| PLEIN AIR OF FOTO's NASCHILDEREN?
Smaak blijft persoonlijk en voor beide technieken zijn voor- en tegenstanders te vinden.
daar kan geen atelier tegenop
Voel de warmte van de zon, hoor het ruisen van de bladeren en ruik de frisse lucht...

Eerlijk, ik geniet enorm van het werken in de open lucht. Ook al is de drempel om eraan te beginnen vaak wat hoger dan wanneer thuis in je eigen omgeving schildert. Het schilderen in de buitenlucht zorgt voor een directe interactie met het onderwerp. Je voelt de warmte van de zon, hoort het ruisen van de bladeren en ruikt de frisse lucht terwijl je schildert. Deze zintuiglijke elementen dragen bij aan de authenticiteit en levendigheid van je werk, iets wat moeilijk te bereiken is in een studio-omgeving. Bovendien biedt En Plein Air schilderen de mogelijkheid om de veranderende lichtomstandigheden en natuurlijke kleurenpaletten vast te leggen, wat je schilderijen een dynamische en realistische kwaliteit geeft.
Voor het schilderen in de natuur is een klein stukje voorbereiding nodig. Vandaar deze handige checklist zodat jij, eenmaal gesetteld, lekker aan de slag kunt.
Vincent schildert Plein air
Vincent Brons Plein Air - Drentsche Aa
VAN A TOT Z 
Hoe ga je te werk bij
En Plein Air schilderen?
stap 1:
De voorbereiding

Kies een locatie: Zoek een plek die je inspireert en waar je je prettig voelt om te werken. Denk aan een park, het strand, een bos of een stadstafereel.

Benodigdheden: 

Tekenmateriaal
Om een eerste compositie voor je schilderij te maken, heb je de volgende schets- en tekenspullen nodig: een schetsboekje, potloden, een kneedgum, een puntenslijper en houtskool.

Kwasten
De keuze voor penselen en kwasten is natuurlijk voor iedereen persoonlijk. Platte kwasten van varkenshaar in verschillende breedtes hebben de voorkeur. Kleine, ronde penselen zijn handig voor details.
Beelddragers
Je kunt kiezen voor linnen of multiplex, zolang ze voorbereid zijn met (3 laags) Gesso. Heb je weinig ervaring, dan zou ik aanraden niet meteen te groot te werken. Hou het overzichtelijk, tot maximaal 40x50 cm.

Palet
Een houten palet heeft de voorkeur omdat een afscheurpalet van papier problemen kan geven bij (harde) wind. En vergeet niet een oude doek of t-shirt mee te nemen om je kwasten aan af te vegen.

Veldezel of kistezel
Het is het prettigst om met een koffer- of kistezel te werken. Er zijn prachtige kistezels van Mabef beschikbaar, maar die kosten ook wat en zijn best gewichtig om langere tijd te dragen. Je kunt ook eerst eens proberen te werken met een voordelige, lichtgewicht driepoot veldezel. Dan is het wel handig om een krukje mee te nemen dat als tafeltje kan dienen.
Verf
Of je nog werkt met acryl, olieverf of anders, meerdere kunstenaars raden de volgende kleuren aan om plein air mee te schilderen: titaanwit, ultramarijn, gebrande sienna, gele oker, cadmiumrood of Scheveningen rood, cadmiumgeel, sèvre blauw en gebrande omber.
Benodigdheden plein air schilderen
Uitrusting Vincent bij buiten schilderen - kistezel Mabef
GEBRUIK DE CHECKLIST​​​​​​​
"Niks vervelender dan alles klaar te hebben staan en dan tóch te ontdekken dat je iets vergeten bent..."
Overig:
- Een paletmes voor het mengen van verf en het verwijderen van overtollige verf.
- Reukloze terpentine voor olieverf en extra (jam)potjes voor het afvoeren ervan.
- Voor acrylverf of olieverf op waterbasis: neem voldoende water en een potje voor afvalwater mee. Immers, die giftige stoffen wil je niet in de natuur dumpen. 
- Een opvouwbaar stoeltje is handig om zittend te werken, je hebt ze ook te koop in combinatie met een rugzak, speciaal voor plein air schilderen. 
- Zorg voor wind- en waterdichte kleding en schoeisel. Bij zonnig weer is een hoofddeksel en zonnebrandcrème natuurlijk aan te raden.
- En last but not least; schilderen is gewoon hard werken dus neem geregeld afstand van je werk, loop naar achteren en gun jezelf te eten en drinken in de pauzes.
Vincent Brons pl ein air - Drentsche a
Comfortabel zitten bij het schilderen
schetsen plein air in schetsboek
Schetsen met potlood in schetsboeken
stap 2:
De compositieschets
(met potlood en schetsboek)
Vorm
Het eerste wat je doet is aandachtig rondkijken en op zoek gaan naar een interessant kader voor jouw werk. Welk perspectief kies je? Ga je voor een 2 of 3 punts perspectief? Waar plaats je de horizon in je compositie? Hoog met veel landschap? Of laag met veel lucht? Wat wordt je onderwerp? Allemaal overwegingen die bepalen waar jij je ezel precies gaat plaatsen. Een meter naar rechts of links uitwijken kan al een enorm verschil in je compositie als gevolg hebben. Is het kader en onderwerp bepaald? Je maakt dan altijd eerst een schets met potlood, in je schetsboek. (Gum en puntenslijper mee dus!) Veel beginnende kunstenaars zijn geneigd deze stap van schetsen over te slaan omdat ze graag direct met hun kwasten aan de slag gaan. Actie! Maar neem van mij aan, het maken van een schets is juist een cruciale stap om je compositie te bedenken, plaatsing van het onderwerp te bepalen en grip te krijgen op hetgeen je wil gaan vastleggen. Immers, hoe vaker je iets hebt getekend, hoe meer het ‘eigen’ wordt en daardoor beter te vangen op je doek.
Toonwaarden
Hou je schets simpel en focus op de grote vormen, vlakken en lijnen. Zorg voor een potlood waarmee voldoende licht/donker contrast is aan te geven. Alles om te kijken hoe de grote vlakken in toonwaarden van licht en donker met elkaar samenwerken. Neem dus je tijd voor een goede schets, want deze zal leidend zijn voor het opzetten van je doek. 
houtskool schets op doek - plein air
houtskool schets
Warme en koele tonen in buiten schilderen
Warme en koele tonen
Grote Vlakken schilderen:
Nu de houtskoolschets op ons doek staat, gaan we pas echt met verf aan de slag. We gebruiken echter een beperkt palet:

- Titaan wit
- Ultramarijn blauw
- Gebrande sienna 
- Gele oker.
We werken van warm naar koel. Dat wil zeggen, voorin de compositie worden vaak warmere kleuren gebruikt (op basis van gebrande sienna) dan verder naar de horizon waar het koeler wordt. (op basis van ultramarijn)
Meng eerst 4 toonwaarden met gebrande Sienna als basis. Meng wat titaan wit erdoor voor de meest lichte warme toonwaarde, ultramarijn voor het krijgen van de donkerbruine tonen. Schilder eerst de grote kleurvlakken, zonder je druk te maken om details. Wees niet te bang om je schets over te schilderen. 'No fear, kill your darlings’.
nb: Zelf gebruik ik olieverf op waterbasis van het merk Cobra. Reden hiervoor is dat we hier bij het programma Project Rembrandt mee moesten werken en ik het fijn vind om niet meer terpentine te hoeven werken om mijn kwasten schoon te maken. 
stap 4:
Kleur
Kleur mengen:
Zonder je meteen te verliezen in het hele spectrum aan kleuren. Voegen we voorlopig maar 1 kleur toe; De gele oker. Met deze kleur gaan de mogelijkheden namelijk al enorm toe. Immers, de ultramarijn gemengd met oker geeft al ruimte voor groentinten. Meng je kleuren zorgvuldig en probeer de nuances van het natuurlijke licht te vangen.
Sneller werken:
Het licht verandert snel, vooral buiten. Werk wat sneller dan je thuis gewend bent, om de sfeer en lichtinval vast te leggen voordat deze teveel verandert.
Blauw en gele oker maken groen
Blauw en Oker brengen groen
paul cezanne
"All pictures painted inside in the studio will never be as good as the things done outside."
stap 5:
Details toevoegen

Kleine kwasten:
Gebruik kleinere penselen om details en texturen toe te voegen.
Finishing touches:
Breng de laatste details aan om je schilderij af te maken. Denk aan highlights, schaduwen en fijne lijnen.
Reflecties en Schaduwen:
Let op hoe het licht reflecteert op verschillende oppervlakken en hoe schaduwen vallen. Deze elementen geven je schilderij diepte en realisme.
Beweging:
Probeer de beweging van water, bladeren in de wind of wolken vast te leggen om dynamiek toe te voegen aan je werk.

plein air 
Door deze stappen te volgen, kun je zelf van start met En Plein Air schilderen en de schoonheid van de natuur op je doek proberen vast te leggen... 
Oefening baart Kunst 

Het avontuur van En Plein Air schilderen wacht op je. En Plein Air schilderen is een vaardigheid die je door oefening ontwikkelt. Ga regelmatig naar buiten om te schilderen en blijf jezelf uitdagen. Door jezelf onder te dompelen in de natuur en de schoonheid van je omgeving vast te leggen, ontwikkel je niet alleen je technische vaardigheden, maar ook je artistieke visie. Laat je niet ontmoedigen door de uitdagingen die je onderweg tegenkomt of voorbijgangers die jou graag bezig zien; elke penseelstreek en elk schilderij brengt je dichter bij de natuur en verbetert je skills. Dus pak je schildersezel, trek eropuit en ervaar de magie van En Plein Air schilderen zelf. Onthoud, oefening baart kunst, en de wereld is jouw canvas. 
Veel schilderplezier!

De gevoelige boom - Vincent Brons
Resultaat Vincent Brons - De gevoelige boom
Over Vincent
In 2003 afgestudeerd aan de Kunstacademie Minerva te Groningen, in de richting van Grafisch ontwerp. In 2022 na 18 jaar succesvol ondernemen mijn aandelen verkocht om meer tijd te kunnen besteden aan mijn artistieke kant. Zo ontdekte ik het schilderen en stond ik amper een half jaartje later voor een enorme uitdaging tijdens mijn deelname aan de Nieuwe Vermeer (TV).

Bekijk en lees meer over dit prille schilder avontuur.
Buiten schilderen Groningen met Vincent Brons
Photo Credits: De Eems
Volg me op Instagram: @vincentbrons

You may also like